Franse kwark

kwark Kwark is veelal populair bij sporters en mensen die op dieet zijn. Kwark is een soort yoghurt, maar is een soort zeer verse kaas en er zitten meer voedingswaarden in. Kwark is afkomstig uit Frankrijk. In Frankrijk is de naam voor kwark letterlijk formage frais (verse kaas).

Tijdens het bereidingsproces van kwark. Wordt de melk meestal aangezuurd met melkzuurbacteriën, wat daarna wordt aangesterkt met stremsel. Dit wordt voor 24 uur met rust gelaten om zo goed te verzuren en te stremmen. Dit word gedaan op kamertempratuur zodat de massa wordt gesneden en in kwark uitlekt. Veel mensen denken dat kwark alleen gemaakt kan worden van koeienmelk, maar het is ook mogelijk om kwark te maken van geiten- of schapenmelk te maken. Maar de meeste kwark is van oorsprong koeienmelk geweest. Helaas worden er bij de kwark die in de winkel liggen extra melkbestanddelen toegevoegd. Dit doen ze zodat het eiwitgehalte ten minste 60% bijdraagt en vochtgehalte 87% bedraagt. Echte kwark is vrijwel nergens meer te halen (behalve bij een melkboer die dit zelf produceert).

Zoals ik al eerder had vermeld is kwark zeer populair bij sporters. Dit komt mede door de voedingswaren. Kwark kan op verschillende manieren geconsumeerd worden. Sommige kiezen er voor om kwark droog (zonder andere ingrediënten te toevoegen) te eten. En sommige vinden het lekkerder om kwark met stukjes fruit te eten of honing. Zelf eet ik kwark het liefst ook met fruit en honing, omdat het anders veel te droog is.

Kwark staat dus bekend om de voedingswaarde. Kwark bestaat uit het volgende: kcal 71, kj 299, eiwit 13g, water 82g, koolhydraten 3,5g, suikers 3,5g, vet 0,5g, verzading 0,3g en e.o.v z,2 gram.. Vooral het hoge eiwit gehalte is bij de kwark belangrijk. Toch wordt kwark als smaakloos gezien. Doordat het gewoon gedroogde kaas met melk is. Het enige nadeel van kwark is dat het een hoog caseïne gehalte heeft. Deze caseïne-eiwitten kunnen er voor zorgen dat jou bloeddruk wordt verhoogd of hoofdpijn en/of uitslag op de huid.

Er zijn verschillende kwark in de winkel te koop, maar je kunt de echte kwark niet meer verkrijgen zoals ik al eerder heb vermeld. Dit doen ze om aan een bepaalde voorwaarden moeten houden. Zelfs volle kwark bestaat niet uit 100% kwark. Meestal is het gewoon magere kwark met wat extra room toegevoegd. Je hebt dus magere, halfvolle en volle kwark. Magere kwark is erg rijk aan eiwitten, wat goed is voor het lichaam en dit wordt dan het meest gegeten door de sporters. De halfvolle en volle kwark zorgen voor meer energie en is ook goed voor het lichaam.

Kwark bestaat ook een deel uit vetten. Vetten worden gezien als een no go, maar in de meeste kwark is de verhouding tussen vet en andere voedingswaarde stabiel. Waardoor de vet niet te machtig wordt en dus goed verteerbaar is. Om dit verhaal goed te samenvatten: Franse Kwark is gezond, maar ook niet lekker! Vooral de magere kwark die rijk is aan eiwitten. Is heel goed om te eten bij het sporten.